Eindelijk zuivere Lucht in het klaslokaal

Innovatie door samenwerking Kracht van Geluk en Bootzeil

Een optimale luchtkwaliteit in de klas en gratis schone energie voor de school: Een Hollandse innovatie is de oplossing. Schoolgebouwen kennen op moment vaak een benauwde lucht van de verwarming en gesloten deuren en ramen. Het maakt leerlingen suf en het zorgt voor ziekteverzuim. 90% van alle leerlingen leert in ongezonde lucht met te weinig zuurstof.

Leerlingen leren met hoofdpijn en sufheid

Michiel Stokman werkt er al jaren aan, het systeem van HotFreshAir. Het is voor hem ook persoonlijk, hij heeft zelf twee naar schoolgaande kinderen. Geholpen met de MIT subsidie van Noord Holland slaagde zij erin luchtkwaliteit optimaal te maken terwijl de energierekening halveert.

Een geheel milieuvriendelijk en energie positief systeem

Het geheim ligt in software gestuurde lucht collectoren. Warme lucht wordt het gebouw ingepompt. Buitenlucht wordt in enkele seconden opgewarmd en het klaslokaal ingeblazen. Software zorgt voor optimale warmte en ultra lage CO2 waardes in het gebouw. Het systeem haalt een gemiddeld rendement van ca. 380 watt per vierkante meter, 50% meer dan het beste zonnepaneel.

Ventilatie met frisse lucht en zonnewarmte

Het HofFreshAir systeem brengt de CO2 waardes terug naar 400-600 ppm, dit is als de frisse buitenlucht. Ongezonde waardes zijn hoger dan 1000 pmm. De meeste scholen scoren slecht op het binnenmilieu. Een percentage van 90% presteert onder de maat, volgens een onderzoek van VROM. Dit leidt tot allerlei gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, dufheid en benauwdheid. Hierdoor ontstaat een hoger ziekteverzuim onder leerlingen en leerkrachten en gaan de leerprestaties omlaag.

Geen investering nodig

99% van de gebouwen word gehuurt, en daar ligt het grootste deel van het probleem. De eigenaar van het pand investeert niet in het verlagen van de energierekening, omdat de betaling bij de huurder ligt. Andersom investeert de huurder niet in het pand omdat hij geen eigenaar is. Het systeem verdient zichzelf binnen 3,5 jaar terug, zegt Stokman. Ook kan het systeem 'geleased ' worden. Dan is de helft van de bespaarde energie voor Kracht van Geluk, maar is de optimale luchtkwaliteit gratis en verdient de school of bedrijf vanaf de eerste dag geld.

Levering systeem

De HotFreshAir is niet geschikt voor ieder gebouw. Platte daken zijn ideaal. Op moment is het niet geschikt voor huizen en schuine daken. De levertijd op moment van schrijven is acht maanden.

Antwoord op huidige situatie Gebrekkige ventilatie is meestal de oorzaak van slechte binnenlucht. Veel klaslokalen hebben niet genoeg of slecht bruikbare ventilatievoorzieningen. Daarnaast word er onvoldoende gebruik gemaakt van de aanwezige ventilatievoorziening door het onstaan van tocht, geluidshinder of inbraak.

In lokalen werken veel leerlingen in een beperkte ruimte, wat vraagt om genoeg verse luchttoevoer, maar zonder tocht. HotFreshAir is hierop het antwoord. Het is een uitdaging om de juiste oplossing te vinden, zeker wanneer het budget beperkt is voor onderwijshuisvesting.

Een goed binnenmilieu in scholen heeft een positieve invloed op de energie en de prestaties van leerlingen en leraren, en is daarom uiterst belangrijk.

Het systeem werkt heel het jaar door, en kan naast het verwarmen van de lucht, ook verkoelen. Het kan worden aangesloten op bestaande luchtbehandeling systemen en CV-installaties.

Meer informatie: michiel stokman
023-5219692